Безпокойство, повишена тревожност, страх. Как да ги овладеем?

Искрено вярвам, че за да се справим с един проблем, задача или да извършим промяна е нужно да има осъзнаване, мотивация и взето решение.

За да е изборът ни осъзнат, е добре да бъдем информирани кои са причините довели до повишаващото се ниво на тревожност, как сме стигнали неусетно до тук и защо е толкова трудно да се справим сега? Защо  намалява желанието за промяна?

Представете си, че вече сте стигнали до онзи момент, когато ви се плаче от безсилие, защото искате да спрете да се тревожите, а не успявате или ако успявате, то е за кратко. Все започвате, но адски се страхувате да не загубите този макар и мъничък баланс в общуването и социалната си среда, който и без това трудно поддържате.

Нека видим как се задейства процеса в нашият мозък, защото там се крие разковничето, там са и проблемът, и решението.

Да допуснем, че в продължение на много дълго време сте били в състояние на стрес по различни причини. В следствие на което мозъкът започва да отделя нужните хормони и така неусетно се е променила биохимията в организма. Постепенно клетката започва да привиква и да се стреми да се адаптира към новия химичен състав на кръвта, т.е. тя се адаптира да се храни с това, което има в момент като последици от стреса.

Поддържайки страховете чрез непрекъснатия фокус върху тях, вие задавате определена команда на мозъка и той търси всички възможни начини, за да поддържа това състояние и този химичен състав. Неговата основна задача е да поддържа равновесието в системата.

Когато сте определили фокуса към страха, започвате да обръщате внимание на всичко, което потвърждава вашите опасения  и което ви кара да се тревожите.

Най-лошото е, че не можете нищо да направите, за да промените външните обстоятелства. Защото не е в нашите възможности да променим света, да спрем изсичането на горите, замърсяването, унищожаването на хора и животни.

Това обаче, което можете да направите е да използвате възможности и да се включите към толкова много инициативи на прекрасни и мотивирани хора, засаждащи дървета, събиращи капачки и помагащи кой с каквото може.

Това е личен осъзнат избор над фокуса в живота ни и единственото, което е по силите ни да направим! Представете си ако всеки ден само един човек  се наведе и вдигне един боклук, колко по-чисто ще е? Защо да не сте вие този човек?

Да се върнем на момента, в който  решавате, че искате промяната и започвате да правите усилия в тази посока. Включвате воля, имате намерение… Не се получава.

Пак има нещо, което започва да ви дърпа към стария начин на съществуване и това е нормално – мозъкът търси това, което смята, че е важно за вас, там, където е бил фокусът ви. Не се досеща, че създава неприятности и дискомфорт. Вие сте си изградили навик, създадени са невронни мрежи и стабилни невронни връзки, които отстояват на намерението ви да разчупите тази кутия и да се освободите.

Много силен се оказва страха да не загубите и без това крехкия контрол над някакво поносимо социално общуване и да не свалите маската.

Това обаче е моментът да проявите воля и да не спирате да търсите варианти, за да отклоните фокуса от стария начин на мислене.

Можете да използвате следните похвати:

  • Четете различни автори и търсете онзи начин да си помогнете, който ще предизвика най-малко насилие над собственото ви аз. Имайте критерии за това как искате да живеете и не следвайте сляпо добре презентиращи се хора. Дори и да сгрешите, това ще си е вашият опит, не го подценявайте.
  • Когато откриете своя начин, потърсете подходящия специалист, който да ви помогне, защото в този момент е важна подкрепата и усещането, че не сте сами. В разговора с такъв човек е важно да няма осъждане или дълъг ненужен анализ. Аз лично предпочитам действията, които бързо могат да изведат човека от неприятното състояние пред анализа защо и как се е случило това.
  • Проявявайте воля и не се отказвайте! Само така можете да помогнете на себе си и на близките си хора. Тези, които ви обичат и подкрепят.

В този процес на промяна може да ви помогнат следните методи:

  • Иглотерапия. Стресът изчерпва много от нужните минерали и имунната система е слаба. Иглотерапията подпомага организма чрез естествена стимулация в биоактивните точки. Това е индивидуален процес, въпреки че има общовалидни енергийни канали, които се стимулират. Тя действа като бърза помощ за организма.
  • Биофийдбек апарат. Този, с който работя аз и имам преки наблюдения е Biofeedback Mind Reflection GRS. Той ще ви помогне да създадете нов фокус, нови навици и самодисциплина чрез специални интерактивни игри. Апаратът ще ви показва графика, която е обратната връзка как изглежда промяната чрез реакцията на нервната ви система. Ще се почувствате по-добре, а това действа върху мотивацията.
  • НЛП коучинг. Всяка осъзната промяна е свързана с планиране, търсене на нужните ресурси, които да подпомогнат процеса. Коучът е специалистът, който ще проследява динамиката на промяната и ако е нужно заедно ще обсъждате промени в плана за действие. Всичко е движение! Коучът ще ви държи отговорни да следвате предварително набелязаните стъпки и да не се отклонявате или отказвате, когато срещнете трудности.
  • Ароматерапия. Нежният начин да се върнете в приятните спомени чрез етеричните масла. Терапия, която не може да бъде манипулирана, защото всеки има свои аромати за празник, споделеност, топлота. Етеричните масла ще ви върнат в приятната обстановка на състояние, когато „морето ви е до колене“ или така нареченото ресурсно състояние.
  • Спорт, хоби, общуване с нови хора, изучаване на нови неща, музика, танци. Тези дейности карат мозъка ви да почива. Най-добрата терапия е да го насочите към това да се учи, да планира, да изучава непознати дейности и да изгражда нови пътеки за справяне. По този начин обръщайки фокуса към продуктивни дейности той ще отделя повече хормони на щастието, в резултат на които вие ще се чувствате прекрасно!
  • Изградете постепенно нова среда от единомишленици. Общуването с такива хора, обмяната на идеи и постижения ще се отрази положително върху мотивацията ви и усещането за успех.

 

Бъдете креативни и намерете своя начин да прецакате тревогата!

Ако искате да се чувствате различно, да отстоявате своето намерение за промяна, но все още не сте намерили начин, не се колебайте и се свържете с мен.