Защо знанието как работи нашият мозък е важно и как да го използваме?

Какво казва невронауката

„Няма нищо по-объркващо и по-болезнено от това мозъкът да поеме контрола над мислите ти, да атакува самоуважението ти, да постави под въпрос способностите ти, да те държи под контрол чрез копнежи и неудържими желания или да се опитва да диктува действията ти“

(Цитат от книгата на Джефри Шуолц и Ребека Гладинг)

Това е при положение, че му позволим да го прави, защото имаме избор накъде да обърнем вниманието и фокуса си. И както казват учените, единственото нещо, което мозъкът не може да спре да прави, е да спре да се учи. Нека използваме това му качество в своя полза и да забравим за инертността.

Ако искаме  да управляваме живота си, то можем да го направим благодарение на невропластичността на нашият мозък или умението му да се променя в зависимост от средата.

Това е негово свойство, което нека приемем, че е онази възможност или потенциал да правим осъзнати промени. Една чудесна възможност да променяме навиците си, моделите на поведение, които ни носят неудобство или в моментите, когато проявяваме нетолерантност към себе си и околните.

И най-вече когато искаме осъзната промяна.

Затова ако акцентираме  над определено действие или модел на поведение, което искаме да възпитаме у себе си, трябва да проявим упорство, постоянство и да позволим на мозъка да разчупи обичайните си ходове. Да създаде нови нервонни връзки и пътеки, които насочва към зони, които са му  непознати към момента.

Невропластичността, функция на мозъка, позволява да се научим да се адаптираме, умение с изключителна важност за всяка една промяна, без значение каква точно е тя, а за мен то е много определящо как ще се чувстваме.

Важно е да отбележа, че ако не гледаме на тази функция като възможност, за да се фокусираме върху цели, които съвпадат с нашите вътрешни потребности, то тя може да бъде разрушителна. Ако се ангажираме с лошите новини, събития или хора, то ние използваме този потенциал на мозъка си, за да се саморазрушаваме чрез повишаване на стреса, влиянието на външните негативни фактори върху самооценката и себеусещането ни.

Изглежда лесно… Да пробваме.

Мозъкът ни обича да знае кога и какво ще прави. Друг голям плюс е, че когато знае кога ще се храни, спи или тренира или има други задачи, които върши по едно и също време, той ще пести енергия, няма да се претоварва и сам ще иска да се случват нещата. Тогава няма да е нужно всеки път да си казваме, че трябва нещо да правим, а всичко ще се случва естествено. Съпротивата е на своя минимум. Няма съпротива, няма напрежение, няма претоварване и всичко това се превръща в изграден навик за контрол.

Това е една добре предпоставка за балансиран ден, нали?

Ако искате да разберете как да постигнете тези резултати в своя живот, свържете се с мен за един непринуден разговор в рамките на 30 минути и ще поговорим за възможностите.