Каква е връзката между излизането от зоната на комфорта резултатите?

„…не можем да приемем просто така, че умовете на другите хора работят на същите принципи като нашия. Много често хората, с които сме в контакт, не разсъждават така, както разсъждаваме ние, или не ценят нещата, които ценим ние, или не се интересуват от нещата, които интересуват нас.“

Изабел Бригс Майерс

Излизането извън зоната на комфорт е полезно умение, стига да не ни води до там да се отказваме при първата трудност или да влизаме в бърнаут.

Човечеството отдавна изследва поведението на индивида в социума и извън него, определя и категоризира хората в различни групи на базата на тяхното възприемане на околния свят.

Защо някои отричат интуицията при вземането на решения, а при други хора тя е определяща? Защото техният начин на мислене е различен.

Днес не е прието да се осланяме само на инстинктите си, но дали ги отричаме или не, те съществуват и са онези механизми, които отговарят за нашето оцеляване – страха, интуицията, вътрешното ни усещане, естествения механизъм за саморегулация на организма.

А сега за разликата във възприятията ни.

Ние имаме пет сетива, на базата на които възприемаме околната действителност и това е една категория, която служи за определяне на типа хора като:

  • Визуален – тези от нас, които възприемат света в картини. Ще ги познаете по това, че когато разказват за нещо, те използват много думи, описващи картина. Заслушвайте се в човека, с който разговаряте и говорете на неговия език, за да чуе това, което искате да му кажете. Ако използвате думи, които по-скоро описват усещанията, които имате, едва ли ще бъдете разбрани.
  • Слухов – всички хора, за които света е звук.
  • Кинестетичен – за тези, за които светът е усещане, допир.
  • Обонятелен – всички хора, които възприемат чрез обонянието си. Ако на тези хора им разказвате какво сте видели и описвате картини и включите аромати, то вашето общуване ще бъде ползотворно.

Разбира се, това е само едно условно разделение. Ние възприемаме не само с едно сетиво, но обикновено едно е водещо.

Тази категоризация е много важна ако искаме да комуникираме с околните на разбираем език.

Това умение много търговци използват и всички имаме опит с това. Аз си спомням много добре момента, когато избирахме своето жилище. Брокерът беше разбрал важните за мен неща – това да виждам красиви гледки от прозореца си, да има простор наоколо и да ми е много, много светло. Така че покупката беше бърза, защото той ми показа само тези жилища, които отговаряха на моите предпочитания.

През 40те години на миналия век се появява и тест за определяне на типа личност, дарбите, които притежава всеки един. Това е тестът на Бригс Майерс. Накратко, тестът дава яснота как възприемаме света чрез сетивата си или чрез интуиция, преценяваме чрез мислене или чувстване и как се държим в социума – дали сме екстроверти или интроверти.

Във всеки един от нас съществуват всички тези начини на възприемана на света. Знаейки ги ние изграждаме адекватното излизане от зоната на комфорт, за да нямаме прекалени очаквания за себе си или околните. Познанието за типа човек, който сме може да ни даде добра база за първата стъпка в развитието ни като личност, подходяща работа или бизнес.

Ето защо в различните обучения има хора, които възприемат и прилагат много бързо наученото и такива, които с труд успяват да разберат материята. И не защото са по-малко можещи, а защото имат нужда от друг начин за поднасяне на информация.

Това правило важи както за взаимоотношения с близки, така и при наемане на служители или в партньорски взаимоотношения.

Най-важното е да чуваме себе си и да чуваме другите хора, за това какво е важно да имат в своя свят, какво е тяхното разбиране, техните предпочитания и в какво истински вярват.

Ще разпознаете типа човек срещу вас ако обърнете внимание на начина по който говори – какви думи използва, когато описва събитие – говори повече за това как се е почувствал, какво е чул, какво е видял или с какви миризми е бил заобиколен.

Ако пък искате „да влезете в обувките на събеседника“, пробвайте следното – да приемем, че доминиращата ви ръка е дясната, а той е левичар. Опитайте се да пишете с лявата ръка красиво. И помнете, че с всяко едно възприятие е така трудно…

Успех в комуникацията със себе си и света!

 

 

Искате ли и вие да откриете как мога да ви помогна да подобрите комуникацията първо със себе си, а после и с другите хора, не се колебайте и запишете 30 минутна опознавателна среща.