Каква е връзката между храната и продуктивността на мозъка?

Защо да обръщаме специално внимание на храната си?

Това е тема, която много често засягаме, когато искаме да имаме по-стройна фигура или когато има здравословен проблем и се налага да внимаваме с какво и колко се храним. Обикновено темата за храненето свързваме с това как се чувстваме или как изглеждаме.

Замисляли ли сте се обаче, че от качеството и количеството на храната ни зависи колко сме фокусирани или отпуснати, колко продуктивно работим, дали ставаме лениви или нашият мозък работи на 100%.

На скоро ми се случи да взема храна от място за бързо хранене и после съжалих стократно, че съм го направила. Затова пък имам напомняне да не правя компромиси с важните за мен неща, а добрата страна на тази случка е, че се появи тази статия, с която се надявам да ви накарам да се замислите.

Без да съм специалист в областта на храненето, искам да обърна внимание на процесите, които се задействат в организма ни, как се променя биохимията и как това влияе върху състоянието ни, когато искаме да бъдем концентрирани, да вземаме добри и адекватни решения, а не да махнем с ръка и да кажем: ох, сега не ми е до това…

Мисля, че мозъкът и стомахът имат и емоционална връзка. Това, с което се храним и попада в стомашно-чревният тракт, а после чрез кръвта достига до мозъка ни, се отразява не само на неговата работа, но и на здравето като цяло. Както знаем, някои храни помагат за отделянето на хормона на щастието. Да, да, за шоколада става въпрос.

Със сигурност ще си спомните състояние, в което след дълга и изморителна умствена работа се чувствате изтощени, концентрацията е паднала дотолкова, че да не може да си спомните дори елементарни неща. Вероятността да свържете това състояние с храната, която сте използвали непосредствено преди мозъчният щурм, е много малка. А причината мозъкът  да не се справя по най-добрия начин е неправилната или недостатъчно питателна храна.

Не случайно казваме, че храната е нашето лекарство. Тя има непосредствена връзка с  хормоналната система, (напомням за емоционалното хранене) и влияе върху синтеза на невротрансмитерите. Това са вещества, които невроните използват, за да комуникират помежду си и от които зависят бързината на синаптичните връзки, т.е. бързото извличане на информация и адекватните бързи решения.

Разбира се, има много фактори, които оказват влияние върху състоянието на ума и тялото, но нека помислим и не подценяваме факта, че нашето тяло и ум са много тясно свързани чрез храната, която използваме.

Преяждане, храна със съмнително качество, храна със съдържание на много консерванти, не бива да се допуска в нашият рацион. За да я разгради и обработи , тялото използва много енергия. За да работи добре, мозъкът също има нужда от много енергия. Затова, когато сме се нахранили, тялото ще работи приоритетно за усвояване, тъй като не е възможно да се захранват и двете функции едновременно.

Ако искаме свеж мозък, добра концентрация, хубаво е да сме хапнали поне час преди да заложим на оперативността.

Друг важен момент за усвояването на храната е добрата чревна флора и състоянието на целият храносмилателен тракт, за да може качествената храна да бъде усвоена.

Ако храната е лека и се усвоява добре, то желязото ( много необходим микроелемент) в кръвта ще е достатъчно, за да изпълнява функцията си да транспортира кислорода и да ни кара да се чувстваме бодри.

Темата за храненето е много обширна и моята цел не е да навлизам в нея в дълбочина. Исках да обърна внимание на храната, като важен фактор за добрата концентрация и работоспособност.

Затова спирам до тук  и ще завърша с думите на Тереза ​​Хърн Хейнс : „Тялото обича рутината. Опитайте се да ядете, да спите по едно и също време всеки ден, за да може тялото да функционира с оптималната си ефективност“.