Как да общуваме с токсичните хора?

Как изглежда токсичният човек? 

С една дума, той е човекът, който ви кара да се чувствате зле и да се свива стомахът ви винаги, когато си спомните за него, когато го видите или ви предстои среща. След това денят ви е отишъл по дяволите, всички задачи също. Трябва ли ви това? Едва ли.

 

Вероятно и вие имате такива хора около себе си.

Те винаги ще намерят точният момент да ви потупат снизходително по рамото, да ви прекъснат, когато разказвате важни за вас неща и няма начин да ви изслушват, дори и когато разговорите са делови и касаят работата ви.

С една дума демонстрират колко не ви зачитат и с удоволствие омаловажават вашите постижения.

 

И сега големият въпрос е: как да се справите с всичко това? Как да преглътнете такова отношение, когато не можете да избегнете тези хора?

Както всеки въпрос и този си има своето решение, при това изпитан лично. 

Предлагам ви няколко стъпки:

  1. Спрете да анализирате защо се отнасят така към вас. Влизайки в размишления колко това е справедливо или не, няма да имате полза. Справедливостта е странно нещо и за всеки е строго индивидуална.
  2. Ако има възможност ограничете или прекъснете такова общуване.
  3. Приемете, че тези хора са част от живота. Не е нужно да се съгласявате с тях, а само да приемете предизвикателството осъзнато, т.е. да не го подхранвате с вашите емоции.
  4. Разберете тези хора. Звучи странно, знам, но помислете само какви войни водят със себе си, когато мислят за вас, когато се сравняват, когато търсят вниманието на околните по най-неправилния начин.
  5. Спрете ги. Когато осъзнавате такива взаимоотношения, вие имате контрол над тях, над вашата реакция, а това е голямото ви предизвикателство, но и голямото ви предимство!
  6. Всеки път си повтаряйте, че тяхното отношение към вас, всъщност е начинът, по който самите те се отнасят към себе си. Нищо лично.

И винаги, във всички взаимоотношения, е важно да сте наясно с вашата лична граница и че имате контрол над нашествениците.

Искате ли да умеете да разбирате своите емоции, да се научите да ги разпознавате и да можете да ги контролирате?

Заявете безплатна опознавателна среща, на която ще се запозная с вашата ситуация и ще дам насоки как мога да ви помогна.

 


заявете опознавателна среща