Ние изграждаме средата си или се нагаждаме към съществуващата такава?

Връзката ни със другите, общуването в социалната среда, е една много вълнуваща тема, когато говорим за промяна и изграждане на взаимоотношения.

И големият въпрос е: доколко средата, в която сме, ни изгражда като личности, чувстваме ли се добре, чувстваме ли подкрепа, чувстваме ли, че се движим напред?

Ако имаме усещането, че не сме на мястото си или, че не сме разбрани, не говорим на един и същ език, то тогава има два варианта: да се стараем да се нагодим към средата или да търсим такова обкръжение и такива хора, с които и без думи ще се разбираме, а трудностите, които срещаме ще са само задача, с която трябва да се справим, а не велик проблем.

Първият вариант носи непрекъснат стрес, чувство за неудовлетвореност, вина, а вторият…

Какво носи вторият вариант за вас?

Какво е влиянието на средата и хората, с които общуваме?

Ейбрахам Маслоу е американски психолог и основно е известен с йерархическото подреждане на човешките потребности, известно още като пирамидата на Маслоу.

Маслоу поставя на първо ниво от пирамидата на човешките потребности всички физиологични нужди за съхраняването на живота. Това е нуждата от храна, вода, сън, потомство.

Второто ниво е свързано с нуждата от подслон, сигурно и безопасно място за живеене.

Вървейки нагоре по пирамидата стигаме и до тези потребности, които са свързани с нуждата от любов, привързаност и принадлежност. Любовта е средството човек да се чувства обичан приет и част от социума, за да избегне изолацията и отчуждението.

Следва нуждата от уважение и самоуважение. Повишената самооценка и признанието на другите хора се явява много важен фактор, човек да се чувства нужен и значим.

Ако предходните нива са задоволени, то тази нужда може да стане доминираща.

На най-високото ниво Маслоу поставя необходимостта на човек да се самоусъвършенства и развива. Тази потребност е коренно различна от предходните и може би най-сложният вид. Свързана е и с развитието на талантите, поставяне и постигане на целите.

На всеки един етап от тази пирамида ние можем да намираме своята среда.

Според някои, пирамидата на Маслоу вече не е актуална и днес съвременния човек има други приоритети.

Но неизменно остава твърдението, че с какъвто се събереш, такъв ставаш.

Колко е важна средата, нали?

Всички искаме по – добър квартал за живеене, по-добра детска градина за детето си, по-добро училище, престижен колеж или университет.

Защото знаем, колко е важно да бъдем в развиваща среда, такава, която ще ни стимулира да се движим напред, да изследваме възможностите си и да постигаме целите си.

Каквото и да се случва в живота ни, каквото и да правим, каквито и велики идеи да имаме, срещнем ли заплаха за оцеляването си, всички сменяме приоритетите си много бързо.

И това е дадено от природата, имаме инстинкти за самосъхранение, но също така имаме избор как да живеем извън тях.

Тогава, когато не сме застрашени, когато градим живота си, определяме ценностната си система, когато творим мечтите си и сбъдваме живота си.

Няма по-осъзнато от желанието да се чувстваме добре, но много често го обличаме в цели и желания и го маскираме, така че не се забелязва дори и от нас самите.

За да стигнем някъде обаче, се изисква да си признаем как постигането на определена цел ще ни кара да се чувстваме. Тук се крие и мотивацията и проявата на воля, когато срещаме трудности. Стремежа да се чувстваме по този начин ни помага да преодоляваме себе си и да вървим напред.

И това е най-важно, най-вярно и най-желано!

 

Искате ли да ви дам насоки как да направите първата крачка към това да се чувствате удовлетворени и успешни, заявете опознавателна среща като кликнете на бутона.