Отлагането е крадец на щастие

Защо често пъти казваме , че не успяваме да се справим с дългия списък от задачи и все нещо отлагаме?

Ако страхът от грешката е по-голям от страха от ненаправеното и бездействието, то има голяма вероятност да отлагате и да търсите онези външни фактори, които ще са най-доброто време, за да свършите задачата или да направите първата крачка за това. 

„Най-подходящото време“ няма да дойде никога, освен ако вие не спрете омагьосаният кръг.

Когато сте изправени пред дълъг списък със задачи, мозъкът ви възприема това като стена, преграда, която засенчва хоризонта.

Това е моментът, когато се появява безпокойството, бързането, фоновият стрес, усещането за несправяне. Списъкът може да е много дълъг. В резултат на това, се включват защитните механизми и започвате да се съпротивлявате: казвате си колко е сложно всичко, трудно е да започнете, непонятно е от къде и как, а силите вече са на привършване.

Ето няколко практични решения:

  • Приоритизирайте. За любопитните, това е матрицата на Айзенхауер и Кови. Тя касае разделянето на важните от маловажните задачи. Според Стивън Кови, за да е успешен и ефективен човек, трябва да мисли проактивно. Да се фокусира само върху нещата, които иска да промени и подобри и които ще го доведат до реализиране на неговата цел, а не да се занимава с тези задачи, които имат по-малко значение за него и му губят времето.
  • Планитайте годината, месеца, седмицата, деня, почивката. Умореният човек не е продуктивен.
  • Планирайте дневните важни задачи, така че да можете да ги изпълните в рамките на деня. Това понякога може да е само една задача, но да отнема повече време.
  • Делегирайте. Винаги има неща, които можете да отстъпите на някой друг. Това са тези задачи, които не са толкова важни и не изискват да ги свършите точно вие.
  • Не отлагайте! Честото отлагане води до стрес, засилва усещането за несправяне и приучава вашият мозък да ви кара да се скатавате винаги, когато трябва да поемете отговорност. То е най-големият крадец на време и здраве.

Нашият мозък, по точно тази част от него, която ни определя като човеци и която отговаря за планирането и вземането на решения, е особено щастлива когато има завършеност. Сигурна съм, че няма да е трудно да си спомните колко добре сте се почувствали, когато най-сетне сте взели трудно решение. Тогава мозъкът отделя ендорфини и човек се чувства добре

Затова създайте си намерение за действие и направете нещо още днес, може да е съвсем малка стъпка, но не отлагайте за утре!

“Да се пребориш с лошите навици е по-лесно днес, отколкото утре.”

 

 

 

 

 

Желаете ли заедно да изградим стратегия, чрез която да постигнете свобода в живота си и  да се движите с лекота към своите цели в следващите 3 месеца? Натиснете бутона и резервирайте безплатна 30 минутна среща с мен.