Ароматерапия

Нежната връзка с Природата


Ароматерапията е практика за използване на есенциални масла, получени от различни части на растенията, с цел поддържане на психичното и физическо благополучие на човека, за поддържане на баланс и хармонизация на емоциите. Тя е предназначена да въздейства върху цялата личност и да подпомага тялото да търси и поддържа вродения си усет за баланс и регулация.

Наричат Етеричното Масло душата на растението, неговата енергийна същност. Други твърдят, че това е неговата имунна система. Както и да бъде наречено, то е най-ценното от живота на растението. Тези малки ароматни молекули лесно се абсорбират от кожата, а вдишвайки ги, имаме най-бързия начин за въздействие върху психиката. Високата им концентрация, бързото навлизане в кръвта, доставят необходимите здравни ресурси и то само с малко количество от тях.

Умелото използване и познаване на качествата на маслата и индивидуално подбраният начин на приложение ще внесе баланс в психиката, ще подобри симптомите.

Въздействието на етеричните масла върху човека има два пътя – нервно-рефлекторен и хуморален (чрез течностите в организма).

Първият механизъм е свързан с въздействието на Етеричните масла върху обонятелния орган чрез бързото достигане до лимбичната система стимулират синтеза на невромедиаторите адреналин, норадреналин, енцефалин и др. Така регулират тонуса на нервната система и способстват процесите на самовъзстановяване на организма.

Етеричните масла са свързани с подсъзнателния ум, с колективното подсъзнание и често извикват спомени, част от ароматната памет.

Мирисът като дразнител въздейства мигновено, заради близостта на обонятелния орган до лимбическата система в мозъка, която управлява емоциите на човека, неговото настроение и сексуалност, въздейства и върху вегетативните функции също.

Вторият механизъм се задейства чрез попадането на терапевтичните ароматни молекули в дихателните пътища. Белият дроб има много добре развита мрежа от кръвоносни съдове и проникването на етеричните масла става 20 пъти по-бързо в сравнение с вътрешно приемане на лекарствени вещества във вид на настойки и отвари.

Богатата капилярна структура на кожата също способства лекото проникване на ароматичните вещества. Ефирните масла се намират в организма в течение на 20 минути и след като са оказали нужната помощ напускат тялото без да оставят никакви отпадъци или да предизвикат странични ефекти.

Техните антиоксидантни стойности са измерени и е доказано, че имат най-висок коефициент на антиоксидантна мощ. Това е и причината да действат толкова благотворно върху здравето.

Американски учени използват специален тест за разкриване на антиоксидантната им мощ, изследвайки силата на подтискане на свободните радикали и скоростта на почистване на клетките от отпадъци. Антиоксидантите са съединения, които се намират в растенията и стопират или задържат увреждането на клетките. Намират се и в много храни от растителен произход, но най-голяма мощ имат Етеричните масла.

Окислителното увреждане на клетките от свободните радикали е причина за стареенето и сбръчкването на кожата, генетични увреждания, сърдечни болести, рак и др.

Прилагането на етерично-маслени смеси върху кожата и тяхното бързо абсорбиране помагат да се почистват клетките от отпадните продукти, да се задейства имунната система и така да се подобри и съхрани здравето.

Заради богатия състав на компоненти, ефирните масла са многофункционални като, разбира се, имат и по-изразено влияние в определени области. Например, хора, живеещи в планински райони много рядко боледуват от настинки, грип и ангини. Този факт се дължи на непрекъснатото пречистване на въздуха от гората с ефирни масла, съдържащи фитонциди. В градски условия този ефект може да се получи чрез инхалации или аромафон на същите масла. Най-изразени противовъзпалителни качества имат чаено дърво, евкалипт, маточина, лимон, портокал, ела, бор,лавандула, мента, здравец.

Етеричните масла могат да внесат нужния баланс, да стимулират или успокояват нервната система, да действат като антидепресант или да обезболяват. Тяхното приложение изисква внимание и познания. Ако има съмнение как и дали изобщо да се използват етеричните масла за вътрешен прием, по-добре да не се рискува и да се направи топла инхалация, ефектът е същия.

Повишено внимание се изисква при малки деца и бременни, при хора, които имат индивидуална непоносимост към определено масло и при такива с високо артериално налягане.

Индивидуалният подход е препоръчителен!

Ароматерапията е уникален начин за възвръщане на целостта на личността и за укрепване на връзката ум и тяло, психика и физика, дух и душа…

 

...и неволен пленник в стъкления флакон радва душата през дългите вечери…

Шекспир

 

Ако искате да разберете как прилагам етеричните масла в моята коучинг програма, не се колебайте и запазете час за безплатна 30 минутна среща.