Древните практики пресътворени в съвременния коучинг

Едно лично преживяване, една история за вдъхновението, намерението и действието.

Преплитайки древната мъдрост със съвременните коучинг инструменти и докато тренираме Ци Гун, ние ментално оформяме и работим върху идеята “тук и сега”.

Много често в своите пожелания към близки и познати, аз отправям вдъхновението като подарък. За мен тази думичка не е просто словосъчетание, тя е движение, тя е емоция, тя вдъхва живот до всичко, до което се докосне – мечта, желание, цел.

Как се случи при мен? 

След тежък ден, един понеделник след обед и на тренировка по Ци Гун, неочаквано открих, че 5 минутната концентрация доведе до идея, която много ми хареса. Някак от само себе си се получи и напуснах залата за тренировка, защото знаех, че ако не запиша своите хрумки веднага, те ще се изгубят в лабиринта от мисли.

Та така, понеделник след обяд, поредната тренировка, концентрация в долния дан тян или четири пръста под пъпа. Мислех си, че едва ли ще се получи нещо, но поне да затворя очи и да пробвам, така ще поработя върху дисциплината и ще изграждам навици за покой. Само че, за моя изненада, започнаха да идват много градивни идеи, започнах да се чувствам адски добре, каквото и да означава “адски”, но използвам това определение, за да дам тежест на емоцията. Прииска ми се да започна да реализирам своите идеи, защото без да правя нищо съзнателно, се бях докоснала до вдъхновението. Така дадох живот на тези редове.

Преди да започна своя разказ, ще внеса  малко пояснение.

Ци Гун практиката на Петте животни представлява концентрация върху качествата на всяко едно животно, свързана е с дишане, движение, въображение. Всяко упражнение има характеристики, качества, има своя цвят, орган, меридиан. По този начин древните хора са запазвали своето здраве, помагали са на организма да се самовъзстановява и са предавали знанието чрез практиките.

Днес тези методи, много успешно се използват в медицината като съпътстващи и подпомагащи лечението средства.

Как да реализирам своята мечта? При мен се случи така:

  • Всяка тренировка започва с движенията на тигъра. В представите ми са белият цвят, металът, енергията на хаоса, но и на многото възможностти. Тук се раждат идеите, тук аз почувствах каква сила може да бъде големият извор на идеи. Тук се зароди и идеята да споделя своите усещания.
  • Когато определих идеята, използвах следващото животно, за да продължа да изграждам процеса на реализацията. Следващото упражнение е на Мечката. Характеристиките са вода, син цвят, мекота, плавност, но и много сила. Тук аз използвам постоянството и упоритостта на водата, нейната способност да заобикаля пречките или бавно, но сигурно да ги изменя. Така, когато по пътя срещам трудности, състоянието вода е винаги от полза! И един интересен факт.

Знаете ли как ловуват мечките? 

Те са тромави животни и едва ли ще настигнат жертвата, особено ако е много по-бърза от тях. Мечките имат тактика – те преследват своята жертва, докато я изморят. Аз реших да използвам постоянството и упоритостта на това животно, за да бъда такава по пътя за реализацията на моята идея.

  • Като всяка идея и моята има нужда да бъде отгледана. Следващото животно е Елен, цветът е зелен. Характерно за тази енергия е растеж, сила на живота. Когато преследваме целта си, ние съставяме план, а това вече означава, че има процес. Аз понякога проявявам нетърпение, иска ми се всичко сега и веднага да се случи, но както знаем, не е възможно. Затова упражнението на Елена ми напомня, че нетърпението не е добър съюзник.
  • За всеки живот е нужна светлина, топлина. Така и моята идея има нужда от елемента Огън, полета на птицата, цвят червен, действие, активност, социална проява, динамика. Много любим елемент, обичам го заради усещането за сила, за мощ, което е полезно, за да поддържам мотивацията.
  • Но моята идея има нужда и от стабилност, вяра, конструкция, има нужда от земя, върху която да порасне семето. Следващият елемент е, както предполагам се досетихте, елементът Земя или упражнението на маймуната. Характеристиките на тази енергия са цвят жълт, земен, стабилност, но и игривост. Каквато е и маймуната, тя е много подвижна, понякога досадна, друг път хитра, но винаги постига своето.

Ето така приемайки качеството на животното, което играя, последователността и усещанията, които имам, аз си изградих устойчива стратегия да използвам едно древно изкуство в процеса на реализация на своята цел. 

За мен е един работещ модел, за да изграждам вдъхновението и да поддържам мотивацията си докрай!

Ако ви е харесала моята история, пробвайте и намерете своето вдъхновение. Пожелавам ви го!