За високите цели и високите летви

Когато говорим за това, което искаме да се случи в живота ни, както и да го наречем – било то желания, посоки, цели, обикновено говорим обобщено, възвишено и неясно и не винаги това, което искаме зависи само от нас.

От друга страна, поставяйки си нереални върхове за достигане, се увеличава усещането за неудовлетвореност, отлагане и липса на мотивация.

А мотивацията по-често се свързва с победата, с постиженията, преодоляване на препятствия, страхове или навици.

Но…

Трудностите също могат да стимулират мотивацията.

И така…

Днес много от хората, с които се срещам, търсят ново призвание, търсят съвсем нова посока в живота си. Обикновено тя е коренно различна от досегашната сфера на развитие.

В този случай, от огромно значение е разбирането и приемането, че всяка нова материя изисква време да бъде изучена, изследвана, и логически подредена, за да се превърне в знание.

На физиологично ниво, това са процеси в мозъка, нови невронни връзки, мрежи и пътеки, които тепърва ще се изграждат. За да бъдат устойчиви е нужно време и постоянство. Мозъкът трябва да се обучи да мисли по нов начин, а за да се подреди тази информация в постоянни невронни мрежи, т.е. вие да станете експерт в дадена област, е нужно по-дълбоко изучаване и време за подреждането на тази информация. Това осъзнаване също влияе на мотивацията в положителен аспект.

Всеизвестен факт са мозъчните центрове, които управляват  жизнените процеси в организма ни.

А знаете ли, че всяка нощ докато спим, милиарди невронни клетки се борят да запазят своето място в тази мрежа-център. Невропластичността на мозъка позволява той да се обучава непрекъснато и да се самовъзстановява. Това е причината всяка нервна клетка да е мотивирана да отстоява своето място чрез поддържане на връзките, които прави с другите неврони.

Така е и в живота. Ако искаме нещо различно да се случи, трябва да се борим за него, да отстояваме позицията си всеки ден, с всеки дъх и всяко препятствие.

Ако съм ви мотивирала да действате, искам още нещо да споделя за високите летви и високите цели.

Призовавам ви да мислите в посока на своите възможности. Много хора искат да спасяват света по дори невъзможни начини.

Ако обаче сте човек, достатъчно осъзнат и мотивиран, действайте и не се отказвайте.

Имайте високи цели, излезте извън познатите си граници, приемете, че ще имате трудности и действайте.

Всеки път, когато ви е трудно, когато ви идва да си кажете: Писна ми, искам повече спокойствие!, си спомнете, че всяко нещо изисква време, време, постоянство и воля.

Силата на волята, укрепена от самодисциплината, е непобедима сила. Единствените и граници са онези, които сами и наложите.
Наполеон Хил.

 

Ако чувствате, че имате нужда от повече яснота, подкрепа или не знаете откъде да започнете, то не се колебайте и заявете опознавателна среща с мен. Ще се радвам да се запозная с вашата ситуация и да поговорим как мога да ви бъда полезна.