Как да вземате най-добрите решения?

Понякога не си даваме сметка, че взетото решение е съвместен продукт от всичко, с което се съобразяваме – родители, приятели, колеги, общество.

Решенията са обусловени и от мислите, които поддържаме, настройката ни към света, от цялата информация, която складираме в нашата подсъзнателна библиотека, а на тази база мозъкът ни прави избори, когато взема решения. Негативният начин на мислене и възприятие дава отпечатък върху живота във всички сфери.

Ако много често си мислите колко е страшно пътуването със самолет, вероятността да планирате такова въздушно преживяване е рязко ограничена, нали? Не защото този транспорт е по-рисков, а защото някъде нещо дочуто или преживяно е резонирало във вас до степен да се превърне в убеждение. Това е модел, който се използва винаги, когато е нужно да превъзмогнем нещо, за да получим това, което желаем.

Ако искате вашите решения да бъдат най-добрите, то тогава не се стремете да правите всичко перфектно, приемете, че няма нищо съвършено и че може да грешите.

В посока справяне с ограниченията много ценен инструмент е НЛП (Невро-лингвистичното програмиране). НЛП е метод за самоусъвършенстване, който помага да осъзнаем как мисли и емоции влияят върху ежедневните преживявания, променя вътрешната ни представа за света и хората около нас, осъзнаваме нашите емоции, реакции и преживявания и чрез познаване на себе си, опознаваме и другите хора.

Всички знаем за силата на думите, които използваме, когато мислим, когато описваме събитие или случка. Чрез думите, с които описваме света наоколо, ние се фокусираме върху това, което е важно или което е страшно за нас. Старайте се да виждате възможност във всяка ситуация, а не провал.

Какво се случва?

  • Когато трябва да вземете решение започвате ли с това какво ще кажат хората, после и близките?
  • Анализирате ли повече от нужното?
  • Отлагате ли?
  • Вземате ли решения, емоционално или когато обстоятелствата ви притискат?
  • Как се чувствате?
  • Взетото решение резонира ли с вас и вашата вътрешна потребност? 
  • Какво чувствате?

 Доказано е, че подсъзнателно ние разпознаваме лъжата, независимо дали лъжем себе си или другите, и това винаги води до напрежение. Отделената енергия за осъществяване на взетото решение се пилее за вътрешна борба и потискане на емоциите, вместо да ангажира мозъка да планира и изследва повече възможности за постигане на резултати. Няма по-добро решение от решението за действие.

Другото възможно отклонение е, когато концентрацията на мислите не е върху  процеса и действията, които да предприемете, а върху това колко труден ще е той.

Този вид отлагане често е свързан с някакъв страх и затова търсите по-подходящо време, за да направите първата стъпка или изневиделица се появяват събития и обстоятелства, които ви пречат.

Но ако смените фокуса върху желаното и го подкрепите със силна емоция, вие задавате посока на мозъка да търси възможности, да планира. По този начин той ще е продуктивно ангажиран, няма да се разпилява и няма да е нужно да се стимулира по друг начин.

“Всички лични пробиви започват с промяна в убежденията“ А.Робинс

Мечтаенето е уникален начин да стимулираме мозъка, а той ще се отблагодари с безброй правилно взети решения.

Мечтайте, дори за онова, което ви се струва нереално и знае ли човек, току виж сбъднало се!

 

 

 

Желаете ли заедно да изградим стратегия, чрез която да постигнете свобода в живота си и  да се движите с лекота към своите цели в следващите 3 месеца? Натиснете бутона и резервирайте безплатна 30 минутна среща с мен.