Как чрез танци да намалим нивото на стреса.

Музиката и танците съпровождат човека от древни времена. И ако тогава танците са служели за общуване между хората, за ритуали, за изразяване на чувства, то днес включваме и още нещо- нашият мозък. Има много изследователи на невропластичността на мозъка, които доказват, че той е способен да се учи независимо от възрастта и това му доставя удоволствие.

Темата е много обширна, но това, което аз се радвам да споделя, е защо танците са така важни в нашия съвременен свят.

  1. Танците са движение, съпроводено от музика. Музиката е лечител, храна за мозъка. Слушането на любима музика повишава настроението, а когато се включи и движението, ние изпитваме емоционален подем. Заедно с автогенна тренировка, силова или друга тренировка, медитация,  може да се постигнат уникални резултати.
  2. Танците са много елегантна и мека тренировка за физиката ни. Те повишават кръвообръщението и така мозъкът се снабдява с достатъчно кислород и хранителни вещества.
  3. Танците развиват мозъка и не му позволяват да старее. Благодарение на тях се тренира концентрацията на вниманието и паметта.
  4. Мозъкът се развива, обогатява информацията си, позволява си креативност, всички знаем колко е забавно да се импровизира.

Интересно е ,че в танците не участва съзнателната памет. В мозъка съществуват съвсем различни центрове, отговарящи за движенията.

Уенди Сузуки е известен американски невробиолог и писател, която в своята книга „ Странното момиче, което се влюби в своя мозък“, нарича това целенасочена тренировка. Тя е открила, че въпреки цялото си старание да запомни съвсем точно движенията на танца, усилията и не са се увенчали с успех. Напротив, от всички в групата тя се е справяла най-лошо. Ето какво казва тя по този повод:

„По време на удара на топката за голф, вие не мислите кои точно мускулни групи е нужно да се задвижват. Вие усвоявате удара на практика без участието на съзнанието. Аз просто използвах не тази част на мозъка, когато заучавах танца! Сега  ми предстои да задействам нужните подкорови зони, вместо хипокампа и това е всичко. Вече не се опитвам да запомня движенията на танца, а просто се старая да се съсредоточа върху това, как моето тяло да повтори движенията, които показва хореографа. Аз се поддадох на потока и това значително подобри моите способности за усвояване на хореографията!….“

 Уенди СузукиЗа да поддържаме добра памет е необходимо ежедневно да захранваме своя мозък с трудни задачи, емоции и нови знания. Разширяването на кръгозора помага в стресова ситуация да реагираме адекватно. По-големия обем информация позволява креативност и повече възможни решения, а това води до  спокойствие и повече мотивация.

Танците са този вид упражнения, които позволяват на мозъка да тренира  бързо преминаване от едно в друго състояние. Макар и да е нужно интензивно обучение, това не изморява мозъка, а напротив, повишава се нивото на допамин, тренира се слуховата, зрителната и двигателна концентрация. Когато човек се забавлява най-лесно учи и усвоява.

Създават се нови невронни връзки, които позволяват да се работи активно, за да се намали стреса.

Изобщо хобито, работата, движението, начина по който ние прекарваме времето си, са параметрите, които определят живота ни и изключително влияят върху ума и интелекта.

Точно затова днес все по-често говорим за емоционален и социален интелект, всичко останало може да се намери и в интернет.

 

 

Преодоляването на стреса е само една част от работата с моите клиенти.

Ако искате да разберете повече за начина ми на работа, вижте тук: